Mokymas plaukti

Įpusėjo projektas ,,Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje – 2015“

Prasidėjus paskutiniam rudens mėnesiui daugelyje šalies baseinų jau įpusėjo mokymo plaukti projektas „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje – 2015“.

Projektą koordinuoja ir administruoja Lietuvos plaukimo federacija, o finansuoja Kūno kultūros ir sporto departamentas prie LR Vyriausybės.

Projekte dalyvauja 3410 mokinių iš Anykščių, Marijampolės, Alytaus m., Alytaus r., Kauno m., Kauno r., Kaišiadorių, Pasvalio, Biržų, Kėdainių, Jonavos, Vilniaus m., Vilniaus r., Druskininkų, Šilalės, Visagino, Šalčininkų, Šakių, Rietavo, Birštono, Elektrėnų, Mažeikių, Telšių, Plungės, Akmenės, Utenos, Ignalinos, Šiaulių, Marijampolės, Panevėžio ir Klaipėdos.

Pasidomėjome, kaip sekasi projekto dalyviams.

Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centre nuo rugsėjo vidurio programoje dalyvauja iš viso 48 antrokai – po 12 mokinių iš Lukšių Vinco Grybo gimnazijos, Sintautų, Plokščių bei Gelgaudiškio pagrindinių mokyklų.

Kaip sakė Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro (toliau – JKSC) direktorė Roma Paškevičiūtė, šio projekto tikslai yra labai gražūs. Per tokias plaukimo pamokas mokiniai išmoksta saugiai elgtis vandenyje, išsiugdo gyvybiškai svarbius ir reikalingus plaukimo įgūdžius. Pamokų metu vaikai yra skatinami ugdytis atsakomybę už save ir aplinkinius, laikytis saugaus elgesio taisyklių. Moksleiviams šios pamokos yra nemokamos, tačiau jų mokymosi įstaigos turi pasirūpinti vaikų atvežimu iki Šakių JKSC.

Pasak plaukimo trenerio Aurelijaus Marčiulionio, plaukti išmoksta kiekvienas vaikas anksčiau ar vėliau, tačiau ar jie išmoksta iš karto taisyklingai, ar tik elementariai išsilaikyti vandenyje, priklauso ir nuo pačių vaikų fizinio parengimo, tikslų, imlumo bei kitų fizinių ir psichologinių moksleivių savybių. Svarbu ir tai, kad nuo pradžios mokytų plaukti specialistas.

Klaipėdos ,,Gintaro“ sporto centre jau ketvirtus metus vykdoma programa,,Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje – 2015“. Plaukimo pratybos vykdomos bendradarbiaujant su mokyklomis kūno kultūros pamokų metu, Klaipėdos „Gintaro“ sporto centre programos dalyviams kvalifikuoti treneriai ne tik suteikia žinių apie saugų elgesį vandenyje bei prie vandens telkinių, bet ir moko įvairių pratimų, žaidimų vandenyje, saugių šuoliukų į vandenį.

Kėdainių plaukimo klubas taip pat aktyviai dalyvauja projekte.

„Vaikų mokymas plaukti yra svarbi veikla keliais aspektais – pradinių plaukimo įgūdžių mokymo ir saugaus elgesio prie vandens, skendimų prevencijos, fizinio aktyvumo didinimo ir talentingų vaikų plaukimui paieškos prasme. Plaukimo pratybos vykdomos Kėdainių plaukimo klubui bendradarbiaujant su mokyklomis kūno kultūros pamokų metu, todėl jos pasiekiamos ne tik tiems vaikams, kurių tėveliai randa laiko atvesti vaikus į baseiną po pamokų, bet ir tiems, kurie po pamokų yra labiau orientuojami į kitas papildomas veiklas – šokių, dailės, kalbų, informatikos ir kitus užsiėmimus. Mūsų klubo siekis yra tas, kad kuo daugiau rajono vaikų ne tik sudalyvautų programoje, bet ir įgytų plaukimo įgūdžių pradžiamokslį per kokybines plaukimo pamokas, kurias vykdys plaukimo mokymo patirties turintys specialistai. Šiemet pirmą kartą vaikai turės galimybę plaukimo įgūdžius tobulinti ištisus metus, o pabaigus programą kiekvieno mokinio pasiekimai bus įvertinti individualiai. Tikimės, jog individualus vaikų pasiekimų vertinimas mokantis plaukti bus aiški žinia tėveliams – ar jų vaikai pasiekė ugdymo tikslus, ar dar reikia skirti papildomai dėmesio pradinio plaukimo įgūdžių tobulinimui, o galbūt jie turi išskirtinių gabumų plaukimo sportui“, – sakė Kėdainių plaukimo klubo prezidentas Tomas Pakštys.

 

 

Parengta pagal Šakių rajono laikraščio ,,Draugas“, www.muge.eu ir Klaipėdos „Gintaro“ sporto centro informaciją

Taip pat skaitykite

Rėmėjai ir partneriai