Plaukimo vystymas

Kauno mini centro treneriai – apie komandinį darbą, jaunųjų plaukikų motyvaciją ir planus ateičiai

vaidotas blazys minic

Iš kairės: Paulius Andrijauskas, Žaneta Tautvydė, Laurynas Svipas ir Vaidotas Blažys

Treniruotės Kauno regiono plaukimo mini centre įgauna pagreitį – jaunieji sportininkai pratinasi prie kiek kitokio dienos ritmo, o specialiai šiam centrui suburta patyrusių trenerių komanda akylai stebi ir analizuoja kiekvieno plaukiko progresą.

Mini centro treneriai – Paulius Andrijauskas (vyr. treneris), Žaneta Tautvydė, Laurynas Svipas ir Vaidotas Blažys – sutiko pasidalinti savo mintimis apie prasidėjusias treniruotes, darbą komandoje, sportininkų motyvaciją ir artimiausius planus.

Kaip Jūs apsisprendėte prisijungti prie šio mini centro? – portalas old.old.ltuswimming.com paklausė trenerių.

Vaidotas: Paskelbus, kad bus rengiamas konkursas į Kauno mini centro trenerius, aš net nedvejojau ir pateikiau paraišką. Tai buvo žingsnis į priekį, norint tobulėti, plėsti savo kompetencijas.

Vyr. treneris Paulius turi patirties dirbant su Rūta Meilutyte, Giedriumi Titeniu – tikimės, kad savo žiniomis jis pasidalins kartu su mumis. Esu patenkintas, kad patekau į šitą komandą, nes esu tikrai ambicingų bendraminčių rate, kuriais tikrai galima pasikliauti, išgirsti objektyvią jų nuomonę, kartu diskutuoti. Tai motyvuoja judėti į priekį.

Noriu būti naudingas plaukimo bendruomenei, pats buvau profesionaliame sporte, penkiolika metų atidaviau tam. Nėra taip, kad būtų sunku kažkokią sritį keisti, bet tiesiog natūraliai tas identitetas atsiranda. Čia jaučiuosi komfortabiliai, įgijau ir teorinių žinių Lietuvos sporto universitete, vėliau, dirbdamas treneriu baseine, galėjau gauti praktinių žinių. Noriu būti produktyvus, perteikti įgytas žinias sportininkams ir padėti jiems tobulėti.

vaidotas blazys minic

Vaidotas Blažys

Laurynas: Prisijungti prie šio mini centro labai motyvavo trenerių brigada. Žinojimas, kad dirbsiu su gerais žmonėmis, kurie turi sportinį interesą, yra pamynę savo ego, su kuriais bus galima rasti bendrą kalbą, pasidalinti sukaupta patirtimi. Pats esu žingeidus, nuolat tobulinu žinias, kvalifikaciją, pedagogines priemones, domiuosi mokslinėmis naujovėmis ir t. t. 

Kaip sekasi jums dirbti kartu?

Vaidotas: Dar tik sezono pradžia, esame po atostogų. Paulius mažiausiai iš mūsų ilsėjosi, nes buvo olimpinėse žaidynėse, jis turėjo mažesnę pertrauką, o mes atostogavome ilgiau, esame kupini energijos ir noro dirbti. Komandoje mikroklimatas geras.

Žaneta: Su vyr. treneriu anksčiau neteko dirbti komandoje, su kitais treneriais esame daug dirbę su Kauno plaukimo mokyklos rinktinėmis, stovyklose. O pats vyr. treneris bendraujantis, nuoširdus, daug dalinamės savo mintimis. Su treneriais norisi dirbti kryptingai, visi kalbamės, bendradarbiaujame, dalinamės gerąja patirtimi.

Laurynas: Nesunku buvo susibendrauti su visais, rasti tarpusavio ryšį. Visų bendrumas labai padeda, nes būna, kad treneriai susiskaldę, kiekvienas sau, o mes čia esame dėl vaikų. Pamirštame savo interesus, savo ego, kad „čia mano“. Ne, mes darome tai dėl vaikų, kai jie parodys rezultatą, gal mes tada ir pasidžiaugsime. Mes jau ne čempionai, jie turi dabar jais tapti. Tai yra svarbiausia, dėl jų dabar viskas vyksta, ne asmeniškai pasirodyti, kad „aš tai geras, aš čia dirbu“. Tikrai ne. Dirbame, kad sportininkai pasiektų aukštesnį meistriškumo lygį.

laurynas svipas minic

Laurynas Svipas

Ar sportininkai jau spėjo vieni su kitais susipažinti? Kaip sekasi jiems bendrauti?

Žaneta: Daugelis Kauno mini centro vyresniųjų sportininkų pakeitė mokyklas. Daug kam tai yra naujas startas gyvenime, ne tik čia centre, bet ir mokykloje, daug naujų pradžių. Turime vieni kitus perprasti, susipažinti, išsikalbėti, bet labai smagu, kad visi atvirai kalba, visi pasidalina, kas kur mokosi, kaip jiems ten sekasi. Smagu, kad susibūrė tėvų bendruomenė, kad glaudžiai bendrauja ir tarpusavyje, ir su treneriais.

Smagu, kad sportininkai tolerantiški vieni kitiems. Čia yra ir jaunesnių, ir vyresnių. Džiugu stebėti, kaip vyresnieji pagloboja, pakalbina jaunesniuosius. Žinoma, reikia laiko artimiau susibendrauti, nes yra iš kitų miestų atvykusių sportininkų, kurie gal dar nelabai visus pažįsta. Manau, čia tik laiko klausimas. Dar tik pirmos savaitės ir viskas įsibėgėja, komandinis ryšys tik stiprėja. Sportininkai jau išsirinko merginų ir vaikinų komandos kapitonus.

Laurynas: Vaikai dabar ypač užsivedę, nes susirinko iš skirtingų baseinų. Jie vieni kitus kaip ir pažįsta, bet jie neplaukė kartu, todėl dabar įdomu pasitikrinti, ką vienas gali, ką kitas. Ne tik tada, kai varžybų takelyje plaukia, bet ir treniruotėje. Vienas gal geriau nardo, kito gal stiprioji pusė – jėga. Matosi, kad jie vienas kitą analizuoja, lyginasi ir automatiškai daug greičiau vyksta progresas, kai jie vienas kitą pastoviai stebi.

Kokios šiuo metu nuotaikos tvyro komandoje?

Paulius: Motyvacijos netrūksta tikrai nei pas vieną. Stipri, linksma komanda, visi gerai nusiteikę. Galvojau, kad pradžia bus sunkesnė. Viskas einasi visai neblogai ir atskirties nėra. Yra sportininkų, atvykusių iš „Starto” mokyklos, iš Šilainių, Dainavos, Vilijos baseinų, yra keli ir iš kitų miestų atvažiavę. Sutariame visi labai neblogai.

paulius andrijauskas minic

Paulius Andrijauskas

Atmosfera labai darbinga. Iš vienos pusės sudėtingiau, kad turime jaunesnių ir vyresnių sportininkų, didelė amžiaus amplitudė, bet iš tos kitos pusės žiūrint – labai gerai jaunimui treniruotis kartu su vyresniais. Vyresni jau daugiau matę visko – ir varžybų, ir treniruočių, ir sporto salės programų. Pas juos ir nusiteikimas kitoks, turi aiškesnį supratimą dėl ko jie dirba, dėl ko stengiasi ir tai persiduoda ir jaunesniems. Mažieji gali mokytis iš vyresnių.

Vaidotas: Vaikai darbingi, nuotaikos geros. Normalu, jiems šis mini centras yra visiškai naujas formatas. Čia susirinko motyvuoti Kauno vaikai, taip pat į komandą prisijungė sportininkų ir iš regionų. Vien jau tai rodo, kad jie turi motyvacijos palikti savo miestą, pakeisti mokyklą ir atvykti sportuoti į didmiestį. Manau, jie visi čia ateina su aukščiausiais tikslais ir norais, todėl nuotaikos labai pozityvios, nuteikiančios gera linkme.

Žaneta: Treneris ir sportininkas yra du bendraujantys asmenys. Treneris veda sportininką į sportines aukštumas, stengiasi jam kokybiškai suteikti turimas žinias, o jau sportininkui jas reikia įgyvendinti praktiškai. Džiaugiuosi, kad visi labai nuoširdžiai dirba. Smagu žiūrėti, smagu dirbti. Labai gera atmosfera ir tarp trenerių, ir tarp sportininkų. Net nesitikėjau, kad taip smagiai čia viskas prasidės.

Laurynas: Nuotaikos pozityvios, vaikai ateina laimingi, kol kas nepavargę nuo mokslų, rutinos. Vyrauja darbinė atmosfera, po treniruočių pasikalbame, visi baseiną palieka pavargę, tačiau geros nuotaikos (juokiasi).

Kaip pasikeitė sportininkų treniruočių režimas?

Žaneta: Jeigu jie pasirinko profesionalaus sportininko kelią, vadinasi, režimas jiems yra ne tik treniruočių, bet ir visos dienos. Jie turi gyventi sportininko gyvenimą ir daug ką aukoti dėl jo – daug laisvalaikio su draugais, klasės ekskursijas, šventes, žiburėlius, gimtadienius… Jie jau apsisprendę, todėl turi stengtis nepraleidinėti treniruočių ir nenukrypti nuo savo tikslo. Daugelis sportininkų jau įpratę planuoti, sekti savo dienotvarkę, jos laikytis, vesti plaukimo treniruočių dienoraštį, tad sportinis režimas jiems nesvetimas.

treniruote minic3

Plaukimo treniruotė

Paulius: Praktiškai daugumai krūvis šiek tiek padidėjo negu buvo prieš tai, o kai kuriems liko panašus. Kiekvieną dieną matosi, kad vaikai ateina pailsėję, su dideliu noru vėl plaukti. Žiūrėsime, kaip jie prie tų treniruočių adaptuojasi, nes diena vis tiek gaunasi ilga. Ryte plaukiame, tada mokykla, tada vėl plaukiame, tik vėlų vakarą grįžtame namo. Toks sudėtingas procesas – turime stengtis jų neperspausti ir sekti adaptaciją, atsistatymą, kaip jie reaguoja į tą krūvį, padidėjusį treniruočių skaičių.

Dabar yra toks bazinis periodas, mažesnis intensyvumas, daugiau šiek tiek kilometrų, tai stengiamės stebėti, kaip jie telpa į režimus, koks jų yra pulsas. Sezono pradžioje žiūrime, kaip jie atlaiko krūvius, stebime jų atsistatymą ir bandome nenuvarginti pradžioje, kad lengvai įsivažiuotų.

Kokios šiame mini centre jiems yra sudarytos treniruočių sąlygos?

Žaneta: Sportininkams sudarytos sąlygos kokybiškai plaukti. Jie turi daug akių – mūsų daug trenerių, kurie juos nuolat prižiūri. Kiekvienas treneris čia turime mažiau sportininkų sužiūrėti negu turėdavome savo grupėse. Plaukikai čia turi sąlygas komfortabiliau treniruotis. Daugelis gal neturėdavo fizinio rengimo specialisto. Čia jie turi salės specialistą, trenerius, pagalbinį personalą, kuris jiems padeda tobulėti.

Vaidotas: Turbūt lyginant su kitų baseinų vaikais, tai tokio amžiaus vaikai čia gali daugiau laiko praleisti treniruotėse, įgyti daugiau praktikos. Didžioji dalis mūsų žinome, ką daryti, bet kai reikia tai įvykdyti praktiškai, atsiranda nemažai kliūčių. Šiems vaikams federacijos sukurtas modelis-plaukimo centras atvėrė galimybes praktiškai įgyvendinti savo užsibrėžtus tikslus, o juos supantis personalas padės lengviau juos pasiekti.

treniruote minic
Plaukimo treniruotė
 

Kadangi mes auginame atletus, visų pirma, jie turi turėti fiziškai stiprų kūną, kad galėtume toliau dirbti vandenyje ir taip pat skirti daug dėmesio traumų prevencijai. Atletinio rengimo treneris nuo pagrindų formuoja pratimų atlikimo technikas, dirba traumų prevencijai.

Mūsų trenerių yra keturi, tai to dėmesio jie sulaukia daugiau negu būdami kitoje grupėje, kur penkiolika vaikų ir vienas treneris. Kai treneris daug laiko praleidžia su savo grupele, vaikai pripranta, galbūt tos treniruotės tampa rutina, o čia visi motyvuoti, nėra kada „pasimuliuoti“ (šypsosi).

Vaikams sportą reikia derinti su pamokomis mokyklose. Ar sulaukiate palaikymo iš jų administracijų, mokytojų?

Žaneta: Palaikome ryšius, kalbamės ir su fizinio lavinimo mokytojais, ir su auklėtojais, mokyklų vadovais. Visi geranoriškai supranta ir linki mums sėkmės. Bandysim visi kartu – ir švietimo sistemos darbuotojai, ir mes, plaukimo specialistai – šiems vaikams sudaryti kuo geresnes sąlygas. Bendraujame ir bendradarbiaujame tiek su jų mokytojais, tiek su tėvais, tiek su pačiais vaikais. Svarbiausia nenustoti kalbėtis.

Laurynas: Su mokyklų atstovais kalbėjome, kad svarbus dalykas prieš tą pačią treniruotę yra poilsio erdvė – vieta, kur gali atsisėsti ir ramiai pasidaryti kelias pamokas, kad vakare galėtum grįžęs iš karto pavalgyti ir eiti ilsėtis, o ne sėdėti ilgai prie namų darbų. Čia turime tam tokią atskirą erdvę, labai džiaugiamės, kad jiems yra sudarytos sąlygos poilsiui. Šioje erdvėje, netrukdomi baseino lankytojų, jie gali pasidėti daiktus, pavalgyti, paruošti pamokas. Nors tai ir trumpas atsipalaidavimas, tačiau dienos metu pusvalandis ar valanda poilsio, ramybės po mokyklos šurmulio, manau, lengviau nuteikia darbui.

Į pagalbą treneriams pasitelkiamas ir mokslas – treniruočių pradžioje buvo atlikti plaukikų sveikatos būklės ir judamojo aparato funkcijos tyrimai, įvairūs testai. Turbūt tai bus neatsiejama mini centro treniruočių dalis?

Žaneta: Mėgstu sakyti, kad visada darbą reikia pradėti nuo geros analizės. Smagu, kad mes pamatėme, kokie sportininkai šiandien pas mus ateina. Smagu, kad treneriai, kurie atidavė, išleido, palydėjo sportininkus ir palinkėjo jiems mini centre sėkmės, kalbasi su mumis. Mes su jais bendradarbiaujame, domimės, kokį darbą jų auklėtiniai atliko praeitą sezoną. Tam, kad padarytum gerą planą, reikia pasidaryti gerą analizę. Tikrai labai smagu, kad kol kas einame gera linkme. Ir su mokslu, ir su medicinine pagalba. Tikimės, kad viskas ir toliau klostysis gerai.

zaneta tautvyde minic

Žaneta Tautvydė

Paulius: Lietuvos plaukimo federacija daug dėmesio skiria mokslo integracijai į treniruočių procesą. Gauname iš jos naudingų rekomendacijų. Bandysime ne tik įtraukti mokslą, daryti kraujo tyrimus, sekti sportininkų fizinį parengimą, bet ir vykdyti traumų prevenciją, kad kuo mažiau traumuotųsi, stebėti jų silpnesnes vietas. Atsiras ir testai vandenyje, kad pamatytume, kaip plaukikų pajėgumas auga ar krinta, ar gerai dirbame, ar kažką reikia keisti, pagerinti. Bandysime stebėti sportininkus visą laiką.

Atrodo, kad viskas dabar visai neblogai. Bandome susipažinti, matome, kaip jie atrodo, kaip jie krūvius laiko, kaip kilometražą nuplaukia, kaip prie ilgo baseino pratinasi, nes dauguma yra atėję iš trumpų baseinų. Žiūrėsime, kam reikia daugiau darbo sporto salėje, kam daugiau akcentuoti plaukimo techniką. Tiems, kurie daugiau techninių klaidų baseine daro, labiau akcentuosime vandens problemas. Ieškome, sprendžiame ir galvojame, kaip kokybiškiausiai visą šitą komandą suburti.

Kokios artimiausios varžybos laukia šio mini centro sportininkų?

Paulius: Lietuvos plaukimo federacijos taurė, Lietuvos plaukimo čempionatas. Gal dar ir mažesnes miesto varžybėles turėsim. Planuojame kas antrą šeštadienį pasidaryti tokias vidines, testines varžybas, kontrolinius startus su varžybiniu apšilimu, pasiruošimu sausumoje. Prasitestuosime, kad galėtume stebėti visą jų pasirengimą.

Žaneta: Tam, kad pradėtume startuoti, reikia padaryti darbą, niekur nevažinėti, o sėdėti namie ir padaryti namų darbus. Nėra ko per anksti išvažiuoti. Artimiausius kontrolinius varžybinius startus planuojame vykdyti neatsitraukdami nuo kasdienių treniruočių režimo.

Laurynas: Pradžioje tiesiog stebėsime treniruočių lankymą. Pažiūrėsime, kaip jie toleruos krūvį, koks jų darbingumas, kaip yra pasiruošę dirbti. Stengsimės, kad jie mokytųsi suderinti savo laiką – ir mokslus, ir sportą.

Aišku, iš pradžių reikia grįžti į formą, tiesiog norisi sulyginti juos visus, kad jie būtų panašaus pajėgumo. Nes vieni visą vasarą žinojo, kad papuls į mini centrą, tad tam ruošėsi, o kiti atėjo ir nesportavę du mėnesius. Todėl vieniems yra sunkiau, kitiems lengviau. Apsišlifuojame kol kas.

treniruote minic4

Fizinio rengimo treniruotė

Ko palinkėtumėte plaukimo bendruomenei?

Paulius: Norėčiau sportininkams perduoti žinutę, kad tie, kurie nepateko į mini centrą, nenusimintų. Ne viskas prarasta, tikrai galima patekti po gero sezono, su gerais rezultatais. Atrinkome stipriausius vaikus, bet dar daug labai stiprių vaikų nepateko, kurie galbūt ir šiek tiek vyresni arba dar ne tiek subrendę, dar to rezultato nepadarę. Norėčiau, kad jie neprarastų vilties, ir kad stengtųsi, kad dirbtų. Viskas yra įmanoma. Nebūtinai pirmaisiais metais reikia patekti, galima patekti ir antraisiais, ir trečiaisiais, ir penktaisiais centro metais.

Žaneta: Norėtųsi, kad treneriai, kurie turi tokius geruosius talentus, nebijotų palinkėti jiems sėkmės, uždėti sparnus ir paleisti kilti aukštyn. Aš ir pati turiu sportininkų, kurie liko savo baseine, ne visi čia pateko, bet matau, kaip vaikų akys dega noru kaip man ten papulti. Kad kiltų plaukimo rezultatas, sportininkas nuolat turi gauti naujo streso, prie krūvio adaptuojamasi. Dėl šio bendro tikslo visi turime suprasti, kad dirbame dėl sportininkų, vaikų, dėl sporto. Toks mūsų darbas. Linkiu sėkmės mums visiems.

Laurynas: Nuoširdžiai dėkojame sportininkų tėvams, kurie įdeda be galo daug pastangų, kad jų vaikai galėtų sportuoti mini centre. Jų pagalba labai didėlė ir jaučiama, jie tikri trenerių pagalbininkai.

Taip pat dėkojame treneriams už jų sportininkus. Smagu, kad pasitiki mumis, kad išleidžia su mumis sportuoti. Mes jaučiame tą dėkingumą ir atskaitomybę jiems, kad turime dėl jų vaikų stengtis, nes tai buvo jų geriausi, grupių pirmūnai.

Norisi, kad būtumėm aktyvi, rimta rinktinė, gerai pasirodytume Europoje ir pasaulyje.

komanda minic kaunas
Kauno regiono plaukimo mini centro komanda

Taip pat skaitykite

Rėmėjai ir partneriai